Laden . . .

”Alle kans om door te groeien in je vak”

Janine van Duijvenvoorde – Student Wijkverpleegkundige

Janine vertelt over de diverse functies die zij heeft gehad bij DSV, hoe ze werken en leren steeds combineerde en verder groeide in haar vak.

“Hoi, Ik ben Janine van Duijvenvoorde en ik werk al jaren met veel plezier in de zorg; op mijn 16e ben ik met mijn eerste baan in de zorg begonnen. Voordat ik bij DSV kwam werken, heb ik eerst bij allerlei andere (grotere) zorgorganisaties gewerkt. Daar werkte ik bijna 15 jaar als teamleider. Ik werd geattendeerd op een leuke vacature bij DSV. Zo heb ik de overstap naar DSV gemaakt; een mooie organisatie, kleinschalig en dichtbij de mensen: dat wilde ik graag, want dat past meer bij mij.

Zo werd ik teamleider bij Vlietstede in Rijnsburg. Daar werkte ik bijna 15 jaar als teamleider. Toen ik net bij Vlietstede binnenkwam moest er veel gebeuren. Dat is precies het leuke van een kleinere organisatie; je kunt ook veel betekenen binnen je eigen organisatie. En je ziet ook meteen verschil met wat je doet. De lijnen zijn kort en je kunt je echt ontwikkelen binnen je functie. Ik ben toen betrokken geweest bij het opzetten van de eerste kleinschalige woonvoorzieningen. Superleuk om te doen, dat was toen een nieuwe woonvorm voor ouderen die inmiddels is ingevoerd bij heel veel zorgorganisaties.

Doorgroeien

Later kwam ik ook in de andere locaties van DSV, om te kijken hoe die vorm daar werkte. We ontdekten dat het handiger was om de groepen iets te vergroten. Ik heb dus helemaal mogen meebouwen aan die woonvormen. Van kleinschalig wonen naar de woongroepen zoals we die nu kennen binnen DSV. In het nieuwe pand is dat verder helemaal vormgegeven. Ik heb altijd zelf ook gedacht dat dit een fijne manier van wonen is voor de ouderen.

Na vijf jaar hieraan meegewerkt te hebben, ben ik gevraagd om bij Rustoord in Lisse te komen werken. Dat was voor mij weer een hele nieuwe uitdaging in een andere omgeving. Na lang wikken en wegen ben ik er naartoe gegaan, want ik had het ook wel naar mijn zin in Vlietstede.

In Rustoord heb ik daarna 8 jaar als teamleider gewerkt. Eerst ben ik gaan werken op de PG (Psycho Geriatrische) afdeling en daarna werd ik gevraagd om mee te bouwen aan de afdeling Somatiek. Dat was weer een mooie nieuwe uitdaging om aan te pakken. Heel bijzonder vind ik om zo dichtbij de mensen te kunnen staan in deze fase van hun leven. Dat heb ik gedaan; 13 jaar als teamleider, daar heb je net toch wat minder direct cliëntencontact.

Op een gegeven moment was ik weer toe aan een nieuwe uitdaging en gelukkig kon dat ook goed binnen onze organisatie. Ik maakte kennis met het vernieuwende onderwijstraject: Waardevol Vernieuwend Onderwijs (WVO). Ik vond dit direct interessant en dacht dat ik dit zou willen volgen, als verdieping van mijn vak als verpleegkundige niveau 4. Maar toen zag ik opeens een HBO-opleiding vacature (niveau 6) binnen DSV. Dit leek me meteen al geweldig; deze opleiding direct combineren met een baan binnen mijn eigen organisatie. Het past mij precies: cliënten en medewerkers begeleiden, echt op inhoud van het vak. Ik ben dus weer student geworden en begon in onze locatie Parledam/Parlevliet in Katwijk bij Zorg Thuis, met het stellen van indicaties.

Combinatierol

Het werk gaat tot in de finesses van je vak, als niveau 6 verpleegkundige. Als verpleegkundige zit je meer op inhoud en nu ga je dus ook echt zelf de indicaties opstellen. Ik werk in de ELV (tijdelijke opvang) en Zorg Thuis bij het stellen van de indicaties. Ik vind het werk in de ELV heel erg leuk en afwisselend werk. Het is wel vooral laag-complex; het zou goed zijn als ook meer complexe zorg in de ELV geboden wordt. Dat gaat in de toekomst misschien meer gebeuren. Bij de ELV heb je als uitdaging wel steeds nieuwe mensen. Het fluctueert steeds binnen zeer korte tijd. Er zijn ook meer mensen die overwegend genezen, dus kun je samen met hen doelen stellen. En het mooie is dan als je de mensen echt vooruit ziet gaan, totdat ze weer zelfstandig thuis kunnen wonen. Daar heb jij dan aan bij kunnen dragen.

Voor de toekomst heb ik straks als verpleegkundige een mooie en hoogwaardige HBO opleiding op zak. Ik zou met die opleiding graag een combinatierol willen vervullen: kwaliteitsverpleegkundige, met indicatiestellen, óók in het gewone zorgproces met directe cliëntenzorg. Dat gevoel wil ik goed vasthouden. Uiteindelijk doe ik het vooral voor de cliënten. Ouderenzorg is en blijft gewoon een supermooi vak, waarin je steeds weer verder kunt groeien en ontwikkelen. Zo kun je anderen nog beter ondersteunen. En dat geeft enorm veel voldoening, elke dag weer!”

Janine van Duijvenvoorde, verpleegkundige (en student HBO opleiding niveau 6)